Frank dental frezleri Almanya’da üretilmektedir. Frank dental butik bir üreticidir.
Tüm elmas frezleri el ile tek tek üretilir.
Her frezin üzeri diğer frezlerden farklı olarak doğal elmas ile kaplanır. Bu durum frezin kesim kalitesini arttırdığı gibi, zaman içinde elmasların körelmesini engeller.
İlk kullanım ile son kullanım arasında kesim kalitesini sürdürür.
Frezin travma yapmaması ve uzun kullanım için kriterler:
1. Şaft yüksek kaliteli paslanmaz çelik olmalı, dezenfektanlardan olumsuz etkilenmemeli, okside olmamalı, korozyona uğramamalı
2. Tercihen doğal elmas olmalı ( Kullandıkça doğal elmas aşınmaz yorulur ve kırılır kırıldıkça keskinligi devam eder)
3. Elmas parçacıklarının çapı, renk koduna göre, bütün yüzeyde eşit olmalı, irili ufaklı olmamalı
4. Elmas kaplanan bütün şaft yüzeyi homojen kaplanmalı, yüzeyde boşluk olmamalı
5. Elmas kaplama işlemi bir çeşit elektroliz işlemidir. Bağlayıcı olarak nikel kullanılır. Elektroliz süresi ne kadar uzun olursa elmas parçacıklarının şafta yapışması o kadar başarılı olur ve elmas parçacıkları şafttan uzaklaşmaz ve elmas tamamen aşınıncaya kadar kesiciliği devam eder. Bu uygulama frezin maliyetini artırır. Ucuz frezler için bu süre 2-3 saat iken kaliteli frezlerde bu süre 2 güne kadar uzar.
6. Doğal elmas aşınırken sivri çıkıntılar şeklinde, yapay elmas yuvarlak çıkıntılar şeklinde aşınır. Dolayısı ile yapay elmasın kesiciliği çabuk biter.
7. Ucuz frezler çoğunlukla yapay elmas ile üretilirler. Bazı firmalar doğal ve yapay elmasları karışık kullandıklarını iddia ederler. Bu daha da yanlış bir uygulama. İki farklı materyal farklı çalışacakları için frezin balansı çabuk bozulur, bu da aerötör başlığına yansır.
8. Çok iri grenli frezler tabii ki hızlı aşındırır fakat diş yüzeyinde derin izler oluşturur, bu izleri kaldırmak için ince grenli frezlerle kesimi bitirmek gerekir. Aksi takdirde kalın grenli frenlerin oluşturduğu girintilere simantasyon esnasında hava sıkışacağı için postoperatif ağrıya sebep olabilir
9. Frezin boyu ile aerotörün baş kısmı uyumlu olmalıdır. Arka bölgede frez sığmıyorsa kısa başlı bir aeratör ve kısa Frez kullanılmalıdır, Pedodontik Frez gibi.
10. Kırmızı kuşaklı angldruva olmazsa olmaz bir enstrümandır. En önemli şart, 40.000 dak/ devir yapan elektrikli mikromotor olmasıdır.
Bu tür angldruvanın kullanması ve kontrolü kolaydır. Özellikle hassas kesimlerde başarıyı olumlu olarak etkiler.