İpek: Poliamid, absorbe olmayan, örgülü, kaplanmış steril cerrahi iplik
İpek iplik, fibroin adı verilen organik proteinden elde edilmiş, absorbe olmayan, steril cerrahi bir ipliktir. Bombycidae ailesinin evcilleştirilmiş türü olan Bombyx mori (B.mori) ipek böceğinden elde edilir. İpek iplikler doğal yağ ve yapışkanlarından temizlenmek için işleme tabi tutulur. İpek siyah renkte ve silikon ile kaplıdır.
İPEK Avrupa Farmakopesinin (EP) ve Amerika Birleşik Devletleri Farmakopesinin (USP) Absorbe Olmayan Cerrahi İplikler gerekliliklerine uygundur. Ham (virjin) ipek iplik, bükülmüş ve mavi renkte USP 8/0 (EP 0.4) olarak mevcuttur.
KULLANIM YERLERİ
İpek genel olarak yumuşak doku yakınlaştırılması ve/veya bağlanmasında kullanılır. İpek, merkezi damar veya sinir sistemlerinde kullanımı hariç olmak üzere yaygın olarak deri, plastik ve göz cerrahisinde kullanılır.
ETKİLERİ
İpek dokuda önce akut inflamasyon reaksiyonuna sonrasında bağ doku lifleri tarafından ipliğin yavaş yavaş kapsulleşmesine yol açar. İpek, absorbe edilmediği halde vücuttaki hidroliz ilerlemesi zamanla ipek liflerinin bozulmasına ve mukavemetin yavaş yavaş kaybolması ile sonuçlanabilir.
KONTRAENDİKASYONLARI
İpek kullanımı, ipek alerjisi ve duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontraendikedir. Vücutta kalış süresinin çok uzaması durumund gerilme mukavemeti yavaş yavaş azalacağı için poliamid iplik gerilim kuvvetinin sürekli olması istendiği (gerilim kaybının olmamasının istendiği) yerlerde kullanılmamalıdır. İpek ipliklerin kullanım alanları kalp, merkezi damar ve sinir sistemlerini kapsamaz.
UYARILAR
Kullanıcılar, İpek’i yara kapatmada kullanmadan önce, yara açılma riski uygulama alanına ve kullanılan cerrahi iplik malzemesine göre değişiklik gösterdiği için, cerrahi işlemler ve absorbe olmayan cerrahi iplikler ile ilgili teknikleri iyi bilmelidir.
Her yabancı kütle gibi, cerrahi iplik de idrar veya safra sisteminde bulunan tuzlu solüsyonlar gibi solüsyonlarla uzun süre temas halinde olduğunda, böbrek/safra taşı oluşuna neden olabilir. Enfekte veya kontamine olmuş yaralarda kabul edilmiş cerrahi uygulamaların uygulanması gerekmektedir.
Tekrar steril etmeyiniz.
Açılmış paketleri ve artan iplikleri atınız.
Açık veya hasarlı ürünleri kullanmayınız.
Bu tıbbi cihaz tek kullanımlıktır. Tekrar kullanım veya açılan orijinal paketin tekrar sterilizasyonu ile ilgili bilinen tehlikeler çapraz bulaşma, enfeksiyon ve travma sayılabilir.
ÖNLEMLER
Diğer cerrahi iplik malzemeleri gibi bu ürünün kullanımı sırasında ipliğe hasar verilmemesine dikkat edilmesi gereklidir. Forseps veya iğne tutucular gibi aletlerin kullanımında kıvrılma ve ezilme gibi hasarlardan özellikle kaçınılması gerekmektedir.
Her cerrahi iplik malzemesinde olduğu gibi, cerrahi koşullar ve cerrah tecrübesine bağlı olarak, yeterli düğüm emniyeti, kabul edilen cerrahi tekniklere uygun düz ve kare düğümleri ve ilave ek düğümleri gerektirebilir.
İğne uçlarının ve bağlantı noktalarının hasar görmemesi için, iğneyi bağlantı noktasından 1/3 ile ½ mesafeye kadar tutmak gerekir. İğneye tekrar şekil verme kuvvetin azalmasına ve bükülme ve kırılmaya karşı daha az direnç göstermesine sebep olur.
Kullanıcıların cerrahi iğnelerin kullanırken yanlışlıkla iğne batmalarını engellemek için tedbirli olmaları gerekmektedir. Kullanılmış iğnelerin batmayı önleyecek şekilde özel tıbbi atıklar olarak imha edilmesi gerekmektedir.
YAN ETKİLER
Bu cihazın kullanımı ile ilgili yan etkilerin arasında, yaranın açılması, zamanla gerilme kuvvetinin nyavaş yavaş azalması, ipeğe hassasiyeti olduğu bilinen hastalarda alerjik etkiler, idrar ve safra gibi tuzlu solüsyonlarda uzun süreli temas halinde idrar ve safra sistemlerinde böbrek/safra taşı oluşumu, enfeksiyon, minimal düzeyde akut enflamasyon doku reaksiyonu ve yara bölgesinde geçici lokal iritasyon yer alır. Kırılmış iğneler ameliyat süresinin uzaması, ilave ameliyatlar ve kalan yabancı kütleler komplikasyonlara neden olabilir. Kontamine olmuş cerrahi iğnelerin kaza ile batması kan yolu ile patojenlerin yayılmasına sebep olabilir.
Not: Ürünler Keski veya yuvarlak olmalarına göre fiyatlarında degişiklik göstermektedir